Bemutatkozás

Kedves Látogató!

Köszöntjük a Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszék honlapján! 

A Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar, Biológiai Renszerek Műszaki Tanszékének tevékenysége hagyományosan a műszaki (gépészeti) ismeretek oktatására és az ehhez kapcsolódó kutatások végzésére alapul. Az Intézet már a kezdetektől rendelkezett a gyakorlati oktatás megvalósításához gépudvarral, amelyet később a város határán kialakított un. Műszaki Bázis váltott fel. Itt a hallgatók megtekinthetik a fontosabb gépeket, berendezéseket, valamint a gyakorlati foglalkozások keretében a kialakított rombolóterületen konkrét műveleteket is végeznek (pl. szántás, tárcsázás...stb.).

A Tanszék oktatási és tudományos tevékenysége egy idő után megváltozott, kibővült. Az Élelmiszermérnöki ill. Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnöki szakokon az Élelmiszeripari gépek, műveletek és technológiák tantárgyak oktatását kezdtük meg; míg más szakokon pl. Környezetmérnöki szakon a Precíziós növénytermesztés, Környezettechnika, Mérés és automatizálás tantárgyakat is oktatunk.

Jelentős fordulópont volt a Tanszék életbén a 2008/2009-es tanév, amely során a Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzési szak indítását végezük el. Az oktatás területén az alapozó tantárgyak (pl. Műszaki ábrázolás, Mechanika, Gépelemek, Hő- és áramlástan..stb.); szakirányú kurzusok (pl. Erőgépek, Gépüzemfenntartás, Élelmiszeripari alapgépek..stb); valamint számos elméleti és gyakorlati foglalkozás oktatását végezzük el.  

A Tanszék keretében számos tudományos diákköri munka, szak- és diplomadolgozat, valamint doktori értekezés született és jelenleg is készül. Ezen munkák során a Tanszék mindig szem előtt tartotta az elméleti ismeretekre alapozott gyakorlati megvalósíthatóságot. Elmondható, hogy az említett dolgozatok mindegyike konkrét méréseket, gyakorlati alkalmazásokat, laboratóriumi mérésket tartalmaz. 

Az oktatási tevékenységen túl a Tanszék folyamatosan részt vesz különböző kutatási pályázatokban is. 

Nyitott kapuk 2019. január 16. 08:00 - 14:00
Bejelentkezés a 2018/19. tanév II. félévére 2019. január 24. 06:00 - 2019. február 2. 23:55
Vizsgaidőszak vége 2019. január 26. 00:00 - 01:00
MÉK Gazdász Bál 2019. január 26. 18:00 - 23:00