Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök BSc

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzés (BSC)

A képzés célja olyan gépészmérnökök képzése, akik műszaki, természettudományi, alkalmazott biológiai, gazdasági és humán ismereteik birtokában képesek a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazott a gépészeti, műszaki és technológiai berendezések fejlesztési részfeladatainak megoldására, a termelés és gépüzemeltetés irányítási feladatainak végrehajtására, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban (MSc) történő folytatásához. Külön ki kell emelni, hogy képesek a térinformatikára (pl.: műholdakra) alapozott precíziós technológiák fejlesztésére és üzemeltetésére.

A képzés során szorosan együttműködünk a Széchenyi Egyetem gépészmérnök képzésével: az alapozó műszaki tárgyak (mechanika, anyagismeret, műszaki rajz, elektronika stb.) Győrben egy tanéven keresztül, az ottani műszaki szakokon tanuló hallgatókkal közösen kerülnek leoktatásra. A szaktantárgyak kiterjednek a növénytermesztés ás állattenyésztés, valamint az élelmiszeripari ismertek elsajátítására. 


Szakfelelős:  Prof. Dr. Kovács Attila József tanszékvezető


Az alapfokozat birtokában a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnökök, a várható szakirányokat is figyelembe véve képesek:

  • Mechanikai rendszerek tervezésére és elemzésére;
  • Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépek működésének optimalizálására;
  • Élelmiszeripari gépek tervezésére és fejlesztésére;
  • Automatizált rendszerek alkalmazására a gyártásban és mezőgazdaságban;
  • Energiatakarékos és környezetbarát technológiák alkalmazására;
  • Gépek és rendszerek karbantartására, hibák diagnosztizálására és javítására;
  • Termelési folyamatokhoz illeszkedő gépek üzemeltetésére;
  • Komplex projektek irányítására és multidiszciplináris csapatmunkára;
  • Szabványok, törvények és biztonsági előírások betartására.

 

Szakmai gyakorlatok

A képzés során számos intézményi (hetesi, gépi munkavégző és vezetői gyakorlatok) és egy féléven át tartó külsős szakmai gyakorlatra kerül sor. A 12 hetes egybefüggő szakmai gyakorlat célja, hogy a hallgatók valós gyakorlati tapasztalatot szerezzenek egy általuk választott cégnél. A gyakorlat alatt különböző feladatokat végeznek, miközben megismerkednek a munkakörnyezettel és a szakmai normákkal, az elméleti órákon megszerzett tudásukat alkalmazni tudják. A gyakorlat végén beszámolót kell készíteniük, amelyben összegzik a tapasztalataikat, bemutatják a végzett feladatokat, a felmerült kihívásokat, és értékelik a szakmai fejlődésüket.

A felvételi tájékoztató az alábbi linken elérhető:

https://felveteli.sze.hu/mezogazdasagi-es-elelmiszeripari-gepeszmernok-bsc-1

 

Tematika szűrő

Nincs megjelenítendő esemény!